Kristofz.com
vrste swing plesnih tečajev

Vrste plesnih tečajev swinga in opis težavnosti

Glavni namen tečajev in delavnic je utrjevanje znanja posamezne vrste plesa v kombinaciji z jemanjem novih figur. Spodaj so opisane orientacijske težavnostne stopnje, ki jih učimo v okviru Društva Swing Kids. Napisal sem tudi kratke povzetke plesov, več o njih pa boste našli s klikom na priložene povezave.

 

ZAČETNE STOPNJE so primerna za začetnike in vse, ki že imate nekaj predznanja, pa ga že nekaj časa niste obnovili. Vabljeni seveda tudi vsi, ki ste se osnov učili pri drugem učitelju pa vas zanima drugačen pogled. Poleg jemanja novih figur ponavadi na tej stopnji delamo določene vaje za vodenje in sledenje in tako ustvarimo solidne temelje za učenje na višjih stopnjah tečajev.

NADALJEVALNE STOPNJE pomenijo nadaljevanje pridobivanja znanja, ki smo ga pridobili na začetni stopnji. Ko bo stopnja razpisana bo zraven navedeno podrobneje kaj bo tematika posameznega tečaja in kakšen nivo predznanja plesalcev je primeren za to stopnjo. Na teh stopnjah vaditelji predstavijo različne zanimive figure s katerimi nadgrajujemo naše znanje in ki nam mogoče odprejo kako novo obzorje. Po potrebi se posvečamo utrjevanju osnov in delamo na plesnem izražanju.

 

Plesni tečaj swinga oziroma lindy hopa za odrasle
Plesni tečaji potekajo v sproščenem ozračju

swing oziroma lindy hop

Na klasičnem tečaju swinga se učimo predvsem ples lindy hop iz tridesetih let prejšnjega stoletja. To je simpatični ples v paru, ki pa ponuja neskončno možnosti za nadgradnjo znanja, improvizacijo, odzivanje na dinamiko glasbe. Gre za najbolj razširjen swing ples, ki ga plešejo širom sveta zato je njegovo znanje danes obvezno, na tečajih in delavnicah pa prestavimo polno uporabnost tega plesa. Plešemo ga večinoma na počasnejše do srednje tempe glasbe saj tu lahko uporabimo največ figur, pri hitrejših tempih je plesanje večji izziv.

 

Na začetni stopnji swing tečaja se naučimo tudi zelo osnovnega swing plesa, ki ga pri nas ljubkovalno imenujemo kar "6-count". Njegova enostavnost nam omogoča, da se lahko predvsem posvečamo zgornjemu delu telesa ter osnovam vodenja in sledenja. Je pa ta ples na nadaljevalnih stopnjah tečaja idealna izbira za vse vas, ki vas zanima ples na hitro glasbo in bi ga radi popeljali na višji nivo kot le izvajanje nekaj obratov v smislu poenostavljenega lindy hopa. Poglejte si podstran plesa six count swing in preberite več.

 

charleston

Osnove plesa vharleston se naučimo že na tečaju swinga. Razne delavnice charlestona so posvečene plesu charleston iz začetka prejšnjega stoletja. Lahko ga plešemo solo, če želimo pa tudi v paru. Z eno varianto charlestona (lindy charleston) se spoznamo že v okviru začetnega swing tečaja, kot originalno obliko iz pričetka prejšnjega stoletja pa se ga ponavadi učimo v nadaljevanju.

 

Plesna demonstracija plesa na tečaju
Plesna demonstracija swing plesa med tečajem

balboa

Pri tečaju balboe se bomo srečaji s plesom, pri katerim plesni par pleše večinoma v zaprti drži drug ob drugem, na momente pa se plesalca lahko odpreta in v swing stilu izvajata raznorazne obrate in druge figure (bal-swing ali kar swing). Opis plesa BALBOA se nahaja tule. Ples zaznamuje eleganca in posebna plesna igra nog na parketu. Sploh je balboo oz. bal-swing simpatično pokombinirati s plesom six count swing, primerna je za ples na srednji do hitrejši tempo glasbe.

 

shag

No na tečajih zabavnega plesa collegiate shag pa gre za učenje plesa iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil svoje čase eden najbolj popularnih swing plesov. Shag postaja v Evropi in tudi v Sloveniji prava uspešnica, v letu 2017 je doživel pravo renesanso. Je najbolj poskočen od vseh swing plesov in s plesanjem tega plesa nedvomno najbolj izstopamo na plesišču. Zahteva pa zato od plesalca več vložene energije kot ostali plesi.

 

plesne koreografije

Sem pa tja pripravimo še učenje swing koreografij. Klasične solo koreografije "Madison time" ter seveda "Shim Sham" pozna največ plesalcev. V posebno zadovoljstvo pa mi je učiti domačo "Shout and feel it" ali pa Sajlesovo "WR Charleston". Poleg tega občasno delamo na ostalih koreografijah plesa v paru, ki se jih je tekom let tudi precej nabralo. Namen koreografij je, da vse naučeno sestavimo v eno celoto ter utrdimo naučeno snov. Že naučene figure tako uporabimo skladno z glasbo.

 

Koreografija Madison
Takole smo izvajali koreografijo "Madison Time" na All That Swing festivalu

Oglejte si še ostale podstrani:

Vrste tečajev

Potek tečajev

Družabni ples

Zakaj na tečaj

O učitelju

 

DOMOV - SWING - PLESNI TEČAJ - Potek tečajev - Družabni ples - Zakaj na tečaj - O učitelju - Vrste tečajev - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2019 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.