Kristofz.com

vrste plesnih swing tečajev

VRSTE PLESNIH TEČAJEV IN OPIS TEŽAVNOSTNIH STOPENJ

Glavni namen tečajev in delavnic je utrjevanje znanja posamezne vrste plesa v kombinaciji z jemanjem novih figur. Spodaj so opisane orientacijske težavnostne stopnje. Napisal sem tudi kratke povzetke swing plesov, več o njih pa boste našli s klikom na priložene povezave.

 

ZAČETNA STOPNJA je primerna za začetnike, ki se s tem plesom (ai drugimi plesi) še niste srečali. Pa tudi za tiste, ki že imate nekaj predznanja a ga že nekaj časa niste obnovili. Vabljeni seveda tudi vsi, ki ste se osnov učili pri drugem učitelju pa vas zanima drugačen pogled. Poleg jemanja novih figur ponavadi na tej stopnji delamo določene vaje za vodenje in sledenje in tako ustvarimo solidne temelje za učenje na višjih stopnjah tečajev. Osnovni tečaj sestavlja učenje plesov osnovni lindy hop (predvsem six cunt oblika) ter lindy charleston.

 

SREDNJA STOPNJA pomeni nadgradnjo osnov, ki smo se jih naučili na začetnem tečaju. Ob razpisu tečaja je zraven približno navedeno, kaj bo tematika. Se pa se učimo swing oz. lindy hop, tako v six count kot v 8 count obliki, podrobnje se posvečamo lindy charlestonu ter delamo zahtevnejše vaje za vodenje in sledenje. Predvsem je pomembno, da na tej točki delamo veliko vaj za noge oz. footwork, da poleg zgornjega dela telesa (vodenje in sledenje) vadimo še noge.

 

NADALJEVALNE STOPNJE pa pomenijo nadaljevanje pridobivanja znanja, ki smo ga pridobili na začetni in srednji stopnji. Ko bo stopnja razpisana bo zraven navedeno kaj bo tematika posameznega tečaja in kakšen nivo predznanja plesalcev je primeren za to stopnjo. Na teh stopnjah predstavimo različne zanimive figure, s katerimi nadgrajujemo naše znanje in si odpiramo nova plesna obzorja. Po potrebi se posvečamo utrjevanju osnov in delamo na plesnem izražanju. V okviru nadaljevalnih stopenj spoznavamo tudi osnove plesa collegiate shag ter kasneje tudi balboo. Na ta način pri nas spoznate celo paleto swing plesov in postanete pravi swing plesalci.

Na tej povezavi pridete do nekaj kratkih VIDEO PREDSTAVITEV učiteljev in kako poteka učenje tega plesa.

 

Plesni tečaj swinga oziroma lindy hopa za odrasle

Plesni tečaji potekajo v sproščenem ozračju (vir: lastni foto material)

swing oziroma lindy hop

Na začetni stopnji swing tečaja se učimo osnov swing plesa, in sicer predvsem v "6-count" obliki. Njegova enostavnost nam omogoča, da se lahko predvsem posvečamo zgornjemu delu telesa ter osnovam vodenja in sledenja. Je pa ta ples na nadaljevalnih stopnjah tečaja idealna izbira za vse vas, ki vas zanima ples na hitro glasbo in bi ga radi popeljali na višji nivo kot le izvajanje nekaj obratov v smislu poenostavljenega lindy hopa. Z lahkoto v to plesanje vkomponiramo balboo in shag, tudi charleston. Poglejte si podstran plesa six count swing in preberite več.

 

Na nadaljevalnih tečajih swinga podrobneje posvetimo plesu lidy hop. To je dokaj zahteven ples v paru, ki pa ponuja neskončno možnosti za nadgradnjo znanja, improvizacijo, odzivanje na dinamiko glasbe. Gre za najbolj razširjen swing ples, ki ga plešejo širom sveta, zato je njegovo znanje danes obvezno. Na tečajih in delavnicah pa prestavimo polno uporabnost tega plesa. Plešemo ga večinoma na počasnejše do srednje tempe glasbe saj tu lahko uporabimo največ figur, pri hitrejših tempih je plesanje večji izziv. Poglejte si podstran plesa lindy hop za več podatkov.

 

charleston

Osnove plesa charleston se naučimo že na tečaju swinga. Razne delavnice charlestona so posvečene plesu charleston iz začetka prejšnjega stoletja. Lahko ga plešemo solo, če želimo pa tudi v paru. Z eno varianto charlestona (lindy charleston) se spoznamo že v okviru začetnega swing tečaja, kot originalno obliko iz pričetka prejšnjega stoletja pa se ga ponavadi učimo v nadaljevanju.

 

Plesna demonstracija plesa na tečaju

Plesna demonstracija swing plesa med tečajem (vir: napisan na fotografiji)

balboa

Na nadaljevalnih stopnjah tečaja in delavnicah balboe se bomo srečali s plesom, pri katerem plesni par pleše večinoma v zaprti drži drug ob drugem, na momente pa se plesalca lahko odpreta in v swing stilu izvajata raznorazne obrate in druge figure (bal-swing ali kar swing). Ples zaznamuje eleganca in posebna plesna igra nog na parketu. Sploh je balboo oz. bal-swing simpatično pokombinirati s plesom six count swing, primerna je za ples na srednji do hitrejši tempo glasbe. Za več informacij in opis plesa balboa, kliknite na to povezavo.

 

shag

Na delavnicah in tečajih zabavnega plesa collegiate shag pa gre za učenje plesa iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil svoje čase eden najbolj popularnih swing plesov. Shag postaja v Evropi in tudi v Sloveniji prava uspešnica, v letu 2017 je doživel pravo renesanso. Je najbolj poskočen od vseh swing plesov in s plesanjem tega plesa nedvomno najbolj izstopamo na plesišču. Zahteva pa zato od plesalca več vložene energije kot ostali plesi. Shag bomo spoznali tudi na nadaljevalnih stopnjah tečaja. Podrobneje sem collegiate shag opisal na ločeni podstrani, kliknite sem za povezavo do nje.

 

plesne koreografije

Sem pa tja pripravimo še učenje swing koreografij. Klasične solo koreografije "Madison time" ter seveda "Shim Sham" pozna največ plesalcev. V posebno zadovoljstvo pa mi je učiti domačo "Shout and feel it" ali pa Sajlesovo "WR Charleston". Poleg tega občasno delamo na ostalih koreografijah plesa v paru, ki se jih je tekom let tudi precej nabralo. Namen koreografij je, da vse naučeno sestavimo v eno celoto ter utrdimo naučeno snov. Že naučene figure tako uporabimo skladno z glasbo.

 

Koreografija Madison

Takole smo izvajali koreografijo "Madison Time" na All That Swing festivalu (vir: napisan na fotografiji)

Oglejte si še ostale podstrani:

 

DOMOV - SWING - PLESNI TEČAJ - Potek tečajev - Družabni ples - Zakaj na tečaj - O učitelju - Vrste tečajev -Lokacije dvoran - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2021 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.