Kristofz.com

ples balboa

BALBOA in BAL SWING

Zgodovina balboe

Ples imenovan balboa so prvi začeli plesati plesalci na otoku imenovanem Balboa v Kaliforniji nekje okoli leta 1930, verjetno pa že prej. Ime je ples dobil v tridesetih letih, ko je že postal znan v širši okolici. Ta ples je zgrajen na osnovi tesne tesne drže obeh plesalcev, “footwork” pa je idealen za glasbo hitrejšega tempa, pa tudi na bolj umirjene ritme se da lepo plesati. Balboa se lahko torej poistoveti tudi z glasbo srednje hitrosti, saj tam do izraza lahko pridejo bolj kompleksne figure.

Pleše se v glavnem v zaprti drži in je še najbolj sorodna plesu, ki so mu prebivalci Čikaga v tridesetih letih rekli tudi Shag. Če raziskujemo še naprej lahko ugotovimo, da imata celo Salsa in Balboa določene sorodnosti. V plesu je viden tudi vpliv charlestona.

 

Plesna dvorana Balboa Rendezvous

Plesna dvorana Balboa Rendezvous Ballroom, v ozadju Balboa pavilijon in otok Balboa. Dvorana je bila znana je po tem, da se v njej plesal 'balboa shuffle'

Balboa se le pričela plesati v večjem obsegu in je tudi postala širše znana, ko so se plesi redno odvijali v veliki plesni dvorani imenovani "Rendezvous Ballroom", ki se je nahajala na otoku Balboa, južno od Los Angelesa v Kaliforniji. Ta dvorana ima pri tej zvrsti plesa enako velik pomen kot ga ima dvorana Savoy pri Lindy Hopu. Velja prepričanje, da je bilo v tej dvorani toliko plesalcev in takšna gneča na plesišču, da se je zato razvil ta ples v tesno zaprti drži. Saj se tako lahko pleše na zelo majhnem prostoru. Dvorana je postala zelo znana v širši okolici in mladi ljudje so se zgrinjali iz okoliških naselij ter prihajali plesat balboo.

 

Plesalec Ray Hirsch

Na tej sliki v plesu uživa Ray Hirsch, eden od plesalcev zlate ere swinga (vir: Flickr.com)

Balboa je simpatična, ker plesalca plešeta drug ob drugem, kot da bi se objemala. Nekateri originalni plesalci iz zlatega obdobja balboe (kot je npr. Maxie Dorf) so ta ples ohranili in ga prenesli v novejši čas, veliko vlogo pri tem pa sta odigrala predvsem Sylvia Sykes in Jonathan Bixby, ki sta ples razširila na razne konce sveta. Naša naloga pa je, da ta eleganten in edinstven ples ohranjamo pri življenju.

Balboa ali Bal-Swing?

Balboa je ples, ki ga obožujemo predvsem plesalci, ki nam je všeč swing, jazz swing in podobna glasba hitrejšega tempa. Super je, ker se balboo lahko pleše na manjšem prostoru. Zato je primerna za ples na lokacijah, kjer se veliko plesalcev drenja na majhnem plesišču. Poleg tega pa ponuja skorajda neskončne možnosti za improvizacijo pri plesanju. Ko se plesalec in plesalka ujameta v določenem komadu, resnično začutita tako ritem in melodijo, na katera izvajata plesne figure, je to prav posebno doživetje.

 

Sylvia Sykes in Nick Williams

Sylvia Sykes, plesalka ki ima ogromno zaslug, da se danes pleše balboo, ter svetovno priznani Nick Williams (vir: Flickr.com)

Ko pa je na voljo dovolj prostora pa se lahko namesto izključno balboe pleše ples imenovan bal swing. Temu plesu so nekateri plesalci rekli kar swing, saj se osnovna zaprta drža balboe na momente odpre, kot je to značilno pri swingu, in razvije se zelo dinamičen ples z veliko obrati, tako plesalke kot plesalca.

Za razliko od hindy hop-a je za balboo značilno, da so za ples obvezni čevlji, tako za moške plesalce kot za plesalke. Slednje morate, če je le možno, obuti čevlje z visoko peto. Ponekod je to celo "zapovedano". Tako boste prišle na račun plesalke, ki se rade lepo uredite. V visokih petah pa boste z lahkoto plesale tudi six count swing ter ga mešale z balboo oz. bal/swingom. V ples balboo tako lahko vključimo določene elemente swinga, vse skupaj začinimo in nastane posrečena plesna kombinacija.

 

Notranjost plesne dvorane na otoku Balboa

Plesišče v notranjosti dvorane Balboa Rendezvous Ballroom, zaradi pomenjkanja prostora se je razvil ta ples.

Balboa v Ljubljani

V Ljubljani in v Sloveniji je ples balboa prisoten že nekje od leta 2004 let, ga pa nikoli ni plesalo veliko število ljudi. Ko je Sajles Šinkovec prišel v Slovenijo je pričel poučevati tudi balboo, to učiteljsko štafeto pa smo po njegovem odhodu prevzeli drugi plesalci in prihajajoči novi učitelji. Ples je zelo primeren za pare, ki si želijo plesati eden ob drugemu in začutiti pravo strast do swing glasbe.

Ker gre za zelo specifičen ples v vseh obzirih ga na rednih tečajih ponavadi ne učim oziroma vzamemo zgolj osnove. Sam učim predvsem plesne delavnice tega plesa, zato se pozanimajte, kdaj se prične naslednja plesna delavnica Balboe. Zelo primerne so tudi individualne ure.

Nekaj posnetkov Balboe

Bal Swing

Krajši posnetek "oldtimerjev" Toniya in Natalie, na katerem pa je lepo vidno, za kakšen ples gre in da pri Bal swingu plesalca plešeta v zaprti drži, občasno pa se odpreta in improvizirata.

Novejši posnetek Bal Swinga

Novejši posnetek, ples na dokaj hiter tempo glasbe, ki pa je srednji tempo za izkušenega plesalca balboe ;)

Starejši posnetek balboe - Hal in Betty Takier

Starejši posnetek dveh mojstrov Balboe iz filma "Maharaja". Plesalca Hal in Betty izvajata sicer veliko figur, ki se jih po navadi pri tem plesu ne izvaja, sta pa s tem dosegla tisti WOW efekt.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2021 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.