Kristofz.com

ples lindy hop

LINDY HOP

Ples imenovan Lindy Hop se je razvil konec dvajsetih in v 30. letih prejšnjega stoletja v plesnih dvoranah v Harlemu (New York) v ZDA. Ko se je odprla dvorana Savoy sredi dvajsetih let je le ta kmalu postala središče lindyhoperjev, ki so plesali na hot jazz in swing jazz glasbo in redno tekmovali med seboj. Tako kot jazz združuje evropske in afriške glasbene korenine tudi lindy hop vključuje afriške ritme in izraznost v kombinaciji z evropsko držo in stilom pri plesu. Za ples je bil značilen "breakaway", danes pa swingout, kjer se plesalca odpreta iz zaprte drže v odprto.

Zanimivo ime je ples dobil po slavnem letalcu Charlesu Lindbergu, ki sicer s plesom ni imel neposredne zveze. Je pa znani in priznani plesalec George Snowden naredil zanimivo izpeljanko. Ples je nosil tudi druga imena, bil je znan kot "Jitterbug", v tem primeru gre zasluga legendarnemu pevcu po imenu Cab Calloway, ki je leta 1934 izdal pesem s tem naslovom.

 

Frankie Manning, ambasador plesa lindy hop

Legendarni Frankie Manning

Lindy Hop se pleše v glavnem na swing, swing jazz, tudi jump blues glasbo. V svoji osnovi je to 8  taktni ples (kar pomeni, da bi potrebovali 8 utripov glasbe za dokončanje enega osnovnega koraka plesa.) Izkušeni plesalci pa vedo, da je v bistvu vse kombinacija 2-taktnih figur. Ni toliko pomembno štetje, pomemben je občutek plesa in inovativnost! To je po mojem mnenju glavni razlog za popoularnost lindy hopa.

V času vrhunca jitterbuga je veliko plesalcev plesalo ta ples po svoje, v svojem slogu. Preživela sta v glavnem dva sloga. Prvi se imenuje "Savoy Style", ki ga je v današnji čas prinesel in širil Frankie Manning. On je bil legenda tega plesa, ki je bil eden najbolj vidnih plesalcev v zlatem obdobju Lindy Hopa. Drugi slog pa se imenuje "Hollywood Style", uveljavil pa ga je plesalec Dean Collins. Dean je lindy hop iz New Yorka prenesel v Kalifornijo in tam širil svoj slog.

 

Plesna dvorana Savoy, rojstni kraj plesa lindy hop

Plesna dvorana Savoy, Harlem, new york, okoli leta 1950 (vir: https://digitalcollections.nypl.org)

Lindy hop je doživel preporod v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je v Neo-Swing plesnem obdobju širil z veliko hitrostjo po svetu. Danes je lindy hop najbolj popularen ples iz družine swing plesov. Pleše se po vsem svetu, saj je ponovno postala popularna tudi swing jazz glasba. Tudi pri nas se v veliki večini pleše na swing žurih, tudi jaz pa ga seveda učim v okviru svojih swing tečajev.

Večina plesalcev po svetu Lindy Hop pleše namesto v klasičnih čevljih raje v športni obutvi, saj je taka bolj primerna za dobro plesanje lindy hopa. V čevljih in visokih petah so zadnje časi obuti zgolj profesionalci ali pa plesalci, ki se odpravijo plesat six-count, balboo, shag ali charleston. Pri slednjih plesih je bolj pomembno, da obutev drsi. Pri lindy hopu pa preveč drseča obutev prej pedstavlja težavo kot prednost.

 

Nekaj posnetkov Lindy Hopa

Lindy Hop - Hellzapoppin (1941)

Skupina nastopajočih plesalcev, ki so se imenovali "Whitey's Lindy Hoppers" nastopajo v filmu, imenovanem Hellzapoppin iz leta 1941. To je verjetno najbolj znan posnetek Lindy Hopa iz tedanjega časa, v njem nastopa tudi Frankie Manning. Ta skupina je nastopila v raznih Broadway predstavah in tudi v več filmih.

Lindy hop danes - "showdown" plesnih učiteljev

Na raznoraznih swing ali lindy festivalih si lahko ogledate nastop plesnih učiteljev, kjer izvajajo te plese tako, da se izmenjavajo na plesišču. Pri tem posnetku gre ponovno za hitrejše plesanje Lindy Hopa, "običajni" plesalci ga ponavadi plešejo na počasnejši tempo glasbe.

Počasnejši Lindy Hop

Na posnetku se vidi, da je pri počasnejši variati Lindy Hopa večja možnost improvizacije ter telesnega izražanja.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

DOMOV - SWING - Swing glasba - Swing ples - Swing žur - Swing tečaj - Lindy hop - Balboa - Collegiate shag - Charleston - Six Count Swing - Six Count Swing - PLESNI TEČAJ - KONTAKT

Avtorske pravice © 2009 - 2021 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.