Kristofz.com

vrste plesnih swing tečajev

Swing tečaj in težavnostne stopnje

Na naših tečajih swinga se boste v šestih zaporednih stopnjah naučili plesati east coast swing, lindy hop in lindy charleston! Naučili se bomo plesati tako na hitro kot na počasnejšo swing glasbo. Spodaj so naštete zahtevnostne stopnje.

 

SWING ZAČETNI 1 Ta stopnja je idealna za popolne začetnike. Naučimo se osnovnega koraka v six-count ritmu in obdelamo vse pomembno glede plesne drže. Večinoma plešemo v odprti drži, spoznamo pa se že z osnovami zaprte in stranske drže. Naučimo se osnovnih figur, kot sta obrata plesalke in plesalca, uporabo kick koraka kot potovalni korak in prehoda iz zaprte v odprto držo. V tečaj vključimo tudi kakšno zabavno figuro in vaje za vodenje in sledenje.

 

SWING ZAČETNI 2 pa je nadgradnja osnov iz prejšnje stopnje. Še vedno plešemo v osnovnem six-count ritmu. Podrobneje se posvetimo zaprti drži in kombinacijam plesa iz odprte v zaprto držo. Spoznamo dodatne obrate plesalke in plesalca, kombinacije plesa v stranski drži in uporabo kick koraka. V naš ples bomo dodali kakšno od zanimivih figur, kot sta shorty george kot potovalni korak ali pa clap turn v odprti drži. Učiti se pričnemo lindy charleston. Ne izostanejo tudi vaje za vodenje in sledenje ter skupinske solo vadbe.

 

SWING SREDNJI 1 Ker osnove vodenja in sledenja že dobro obvladate, se na tej stopnji posvetimo korakom – footworku. Delamo razne kombinacije v lindy charlestonu in učimo se plesati z uporabo trojnih korakov. Torej se pričnemo učiti plesati na način, ki se mu reče tudi lindy hop. Pri plesu s trojnimi koraki se namreč prilagodita tako način plesanja kot plesna drža. Na vajah bomo uporabljali figure, ki jih že poznamo, tokrat s trojnimi koraki, in se naučili novih. Naučimo se, kako uporabljati lindy charleston pri plesu v paru. Pričnemo delati na bolj zahtevnih solo vajah.

 

SWING SREDNJI 2 Pričenjamo več plesati v obliki eight-count in sicer se naučimo osnovne eight - count lindy hop plesne figure, kot so swingout, lindy circle in podobno. Prehajamo med six-count in eight-count načinom plesa in postajamo vse bolj samozavestni pri plesanju lindy hop-a. Nadaljujemo s plesanjem lindy charlestona in z njim naredimo več zanimivih kombinacij. Na ta način se izboljša naša koordinacija v prostoru in ustvarimo močno osnovo za nadaljevalni stopnji.

 

SWING NADALJEVALNI 1 Za udeležbo morate dobro obvladati principe vodenja in sledenja in se znajti pri plesanju tako na počasnejše kot na hitrejše ritme glasbe. Tu naše znanje nadgradimo, nadgrajujemo svoje znanje tipičnih lindy hop figur, med katerimi je najpomembnejša swingout. Veliko se posvečamo melodiki, odkrivamo kako naš ples prilagoditi glasbi ali kako ujeti premor ali prehod v glasbi. Še vedno se posvečamo tako plesu na počasno kot na hitrejšo glasbo.

 

SWING NADALJEVALNI 2 S to stopnjo bomo zaključili naše učenje. Izpopolnimo se v plesu lindy hop, nadgrajujemo tudi znanje east coast swinga na hitrejšo glasbo. Vadimo različne kombinacije osnovnega koraka, footwork plesalke in plesalca, razbijemo tipične vzorce in se poigravamo z gibanjem po prostoru. Po končanju učenja našega swing programa odlično obvladamo swing ples, pa naj bo to east coast swing, lindy hop ali pa lindy charleston. Pridobimo odlične osnove za morebitno nadaljevanje učenja teh plesov ali pa drugih swing plesov.

 

Na tej povezavi pridete do nekaj kratkih VIDEO PREDSTAVITEV učiteljev in kako poteka učenje tega plesa.

 

Plesni swing tečaj delavnice Ljubljana
Plesna demonstracija swing plesa med tečajem (foto: Tjasa)

Solo swing in ostali plesni tečaji

SOLO SWING

Klasične solo koreografije "Madison time" ter seveda "Shim Sham" pozna največ plesalcev. V posebno zadovoljstvo pa mi je učiti domačo "Shout and feel it" ali pa Sajlesovo "WR Charleston". Poleg tega občasno delamo na ostalih koreografijah plesa v paru, ki se jih je tekom let tudi precej nabralo. Učimo se tako na začetnih kot na nadaljevalnih stopnjah. Na solo plesne tečaje se lahko prijavite brez soplesalca ali soplesalke!

 

BALBOA

Na ločenih plesnih tečajih in delavnicah se bomo srečali s plesom balboa, pri katerem plesni par pleše večinoma v zaprti drži drug ob drugem, na momente pa se plesalca lahko odpreta in v swing stilu izvajata raznorazne obrate in druge figure (bal-swing ali kar swing). Ples zaznamuje eleganca in posebna plesna igra nog na parketu. Sploh je balboo oziroma bal-swing simpatično pokombinirati s plesom six count swing, primerna je za ples na srednji do hitrejši tempo glasbe.

 

solo swing tečaj in koreografija Shim sham
Takole smo izvajali koreografijo "ShimSham" na All That Swing festivalu (foto: Jernej Kokol)

COLLEGIATE SHAG

Na delavnicah in tečajih zabavnega plesa collegiate shag pa gre za učenje plesa iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil svoje čase eden najbolj popularnih swing plesov. Shag je bil nato dolgo časa zapostavljen, nekje v letu 2017 je doživel pravo renesanso. Je najbolj poskočen od vseh swing plesov in s plesanjem tega plesa nedvomno najbolj izstopamo na plesišču. Zahteva pa zato od plesalca več vložene energije kot ostali plesi. Shag bomo spoznali na ločenih plesnih tečajih in delavnicah.

 

CHARLESTON

Osnove plesa lindy charleston se naučimo že na začetnih in srednjih stopnjah swing tečaja. Posamezne plesne delavnice pa so posvečene plesu charleston iz dvajsetih let prejšnjega stoletja. Lahko ga plešemo solo, če želimo pa tudi v paru. Obenem učimo tudi koreografije lindy charlestona, ali pa zgolj razgibavanje z lindy charlestonom. Pri tem gre za tečaj, na katerega so možne solo prijave in pri katerem predvsem skrbimo za footwork in dobro telesno kondicijo.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.