Kristofz.com

o plesnem učitelju

Moje plesne izkušnje:

Ime mi je Krištof in s swing plesom sem se seznanil pred približno petnajstimi leti, ko sem pričel obiskovati plesne večere, ki so bili v takrat vsak torek v gradu Kodeljevo v Ljubljani. Kmalu sem se odločil, da se bom udeležil plesnega swing tečaja. Kar nekaj let sem se redno učil pri američanu Sajlesu, kasneje pa sem se udeleževal raznih plesnih delavnic doma in v tujini. S skupino soplesalcev smo tudi skupaj nastopali z izvirnimi swing koreografijami. Seveda brez pomoči izkušenih soplesalk ne gre. V zadnjem obdobju plesne tečaje poučujeva z odlično soplesalko Eno, ki tudi pleše že vrsto let.

 

Krištof in Ena
Krištof in Ena po zaključku tečaja jeseni 2022 (vir: lastni foto material)

Na tečajih in delavnicah sem spoznal veliko različnih zvrsti swing plesov. Vsak po svoje mi je všeč, naj si bo lindy hop, balboa, charleston, snowden lindy, east coast swing, boogie, shag in še kaj bi se našlo. Čez nekaj let pa se mi je po odhodu mojega plesnega učitelja v tujino nenadoma ponudila priložnost, da prevzamem njegove tečaje. Izziv sem sprejel in ugotovil, da to rad počnem. Naučeno plesno širino se torej sedaj trudim prenesti na moje tečajnike.

Moja plesna dejavnost

Po nekaj letih brezskrbnega plesanja in učenja je naneslo tako, da sem se tudi sam znašel med organizatorji naše swing scene. Leta 2008 sva z Igorjem začela prirejati redne torkove swing večere v SEM-u, ki smo jih redno brez prekinitev prirejali 10 let. V letu 2008 smo skupaj s še nekaj soplesalci ustanovili neformalno plesno skupino Swing kids Slovenija. Ime izhaja iz predhodnje skupine "Saljes and his Swing Kids", katere član sem bil. Iz te skupine je v letu 2013 nastalo plesno društvo SwingKids, katerega aktiven član sem ostal do danes. V letih po tem se je zvrstilo kar nekaj dogodkov, pri katerih sem bil organizator ali soorganizator. Od raznih plesnih večerov do delavnic, nastopov in podobno. Sem se pa kot učitelj udejstvoval predvsem z ustvarjanjem koreografij in plesnimi nastopi, ki se jih je v preteklih letih kar nekaj nabralo.

 

Sajles and his swing Kids Casino show Krištof 2007
Plesni nastop leta 2008 s Sajlesom Šinkovcem (vir: lastni foto material)

 

V letih 2013 do 2019 sem bil eden glavnih organizatorjev mednarodnega plesnega Allthatswing festivala Ljubljana, ki se je dogajal v pričetku meseca aprila. Na ta festival smo povabili znane plesne učtelje iz tujine, ki so predavali in nas učili novih plesnih veščin. Zvečer pa so sledili seveda tudi plesni večeri z živo glasbo. Na festival imam lepe spomine in upam, da ga po nekaj letnem premoru v prihodnje obnovimo.

 

Krištof in Bojana plešeta collegiate shag, Allthatsing festival 2017
Krištof in Bojana pleševa collegiate shag, Allthatswing festival 2017 (vir: Plesno društvo SwingKids)

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.