Kristofz.com

ples balboa

BALBOA in BAL SWING

Zgodovina balboe

Ples imenovan balboa so prvi začeli plesati plesalci v Kaliforniji, verjetno prav v okolici polotoka Balboa, nekje okoli leta 1930, verjetno pa že prej. Ime je ples dobil v tridesetih letih, ko je že postal znan v širši okolici. Ta ples je zgrajen na osnovi tesne tesne drže obeh plesalcev, “footwork” pa je idealen za glasbo hitrejšega tempa, pa tudi na bolj umirjene ritme se da lepo plesati. Balboa se lahko torej poistoveti tudi z glasbo srednje hitrosti, saj tam do izraza lahko pridejo bolj kompleksne figure.

Pleše se v glavnem v zaprti drži in je še najbolj sorodna plesu, ki so mu prebivalci Čikaga v tridesetih letih rekli tudi Shag. Če raziskujemo še naprej lahko ugotovimo, da imata celo Salsa in Balboa določene sorodnosti. V plesu je viden tudi vpliv charlestona.

 

Plesna dvorana Balboa Rendezvous
Plesna dvorana Balboa Rendezvous Ballroom, v ozadju Balboa pavilijon in otok Balboa. Dvorana je bila znana je po tem, da se v njej plesal tako imenovani 'balboa shuffle'

Balboa se je pričela plesati v večjem obsegu in je tudi postala širše znana, ko so se plesi redno odvijali v veliki plesni dvorani imenovani "Rendezvous Ballroom", ki se je nahajala na otoku Balboa, južno od Los Angelesa v Kaliforniji. Ta dvorana ima pri balboi enako velik pomen, kot ga ima dvorana Savoy pri plesu lindy hop. Velja prepričanje, da je bilo v tej dvorani toliko plesalcev in takšna gneča na plesišču, da se je zato razvil ta ples v tesno zaprti drži. Saj je bilo možno le tako plesati na zelo majhnem prostoru. Dvorana je postala zelo znana v širši okolici in mladi ljudje so se zgrinjali iz okoliških naselij ter prihajali plesat balboo.

 

Plesalec Ray Hirsch
Na tej sliki v plesu uživa Ray Hirsch, eden od plesalcev zlate ere swinga (vir: Flickr.com)

Balboa je simpatičen ples, ker plesalca plešeta drug ob drugem, kot da bi se objemala. Nekateri originalni plesalci iz zlatega obdobja balboe (kot je npr. Maxie Dorf) so ta ples ohranili in ga prenesli v novejši čas, veliko vlogo pri tem pa sta odigrala predvsem Sylvia Sykes in Jonathan Bixby, ki sta ples razširila na razne konce sveta. Naša naloga pa je, da ta eleganten in edinstven ples ohranjamo pri življenju.

Balboa ali Bal-Swing?

Balboa je ples, ki ga obožujemo predvsem plesalci, ki nam je všeč swing, jazz swing in podobna glasba hitrejšega tempa. Super je, ker se balboo lahko pleše na manjšem prostoru. Zato je primerna za ples na lokacijah, kjer se veliko plesalcev drenja na majhnem plesišču. Poleg tega pa ponuja skorajda neskončne možnosti za improvizacijo pri plesanju. Ko se plesalec in plesalka ujameta v določenem komadu, resnično začutita tako ritem in melodijo, na katera izvajata plesne figure, je to prav posebno doživetje.

 

Sylvia Sykes in Nick Williams
Sylvia Sykes, plesalka ki ima ogromno zaslug, da se danes pleše balboo, ter svetovno priznani Nick Williams (vir: Flickr.com)

 

Ko pa je na voljo dovolj prostora pa se lahko namesto izključno balboe pleše ples imenovan bal swing. Temu plesu so nekateri plesalci rekli kar swing, saj se osnovna zaprta drža balboe na momente odpre, kot je to značilno pri swingu, in razvije se zelo dinamičen ples z veliko obrati, tako plesalke kot plesalca.

Za razliko od hindy hop-a je za balboo značilno, da so za ples obvezni čevlji, tako za moške plesalce kot za plesalke. Slednje morate, če je le možno, obuti čevlje z visoko peto. Ponekod je to celo "zapovedano". Tako boste prišle na račun plesalke, ki se rade lepo uredite. V visokih petah pa boste z lahkoto plesale tudi six count swing ter ga mešale z balboo oz. bal/swingom. V ples balboo tako lahko vključimo določene elemente swinga, vse skupaj začinimo in nastane posrečena plesna kombinacija.

 

Notranjost plesne dvorane Balboa
Plesišče v notranjosti dvorane Balboa Rendezvous Ballroom.

 

Balboa v Ljubljani

V Ljubljani in v Sloveniji je ples balboa prisoten že nekje od leta 2004. Ko je Sajles Šinkovec prišel v Slovenijo je pričel poučevati tudi balboo, to učiteljsko štafeto pa smo po njegovem odhodu prevzeli drugi plesalci in prihajajoči novi učitelji. Danes je v naših krajih nekaj plesnih učiteljev, ki redno plešemo balboo in jo tudi poučujemo. Ples je zelo primeren za pare, ki si želijo plesati eden ob drugemu in začutiti pravo strast do swing glasbe.

Ker gre za zelo specifičen ples v vseh obzirih ga na rednih tečajih ponavadi ne učim oziroma vzamemo zgolj osnove. Če vas zanima, kdaj bo naslednji plesni tečaj balboe, vas vabim, da to preverite na podstrani plesnih tečajev za odrasle v Ljubljani. Zelo primerne so tudi individualne ure.

 

Nekaj posnetkov Balboe

Plesalci iz klasičnega obdobja balboe

Krajši posnetek "oldtimerjev" Toniya in Natalie, na katerem pa je lepo vidno, za kakšen ples gre. Pri bal-swingu plesalca plešeta v zaprti drži, občasno pa se odpreta in improvizirata.

 

Balboa na plesnem tekmovanju

Ples balboe na dokaj hiter tempo glasbe, pri katerem se igralca poigravata z raznimi kombinacijami na način, kot je všečen za sodnike na plesnem tekmovanju ;)

 

Balswing v izvedbi Paula in Natashe

Posnetek Natashe in Paula, ki na tem posnetku izvajata tišični bal-swing. Že večrat sem imel priložnost učiti se od teh mojstrov plesa, gostili smo ju tudi v Ljubljani.

 

Pure balboa oziroma balboa brez prvin swinga

Na tem posnetku vidimo nekaj mojstrov balboe, ki izajajo balboo v svoji čisti obliki, brez dodanih figur v odprti drži oziroma brez tako imenovanega swinga.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.