Kristofz.com

opis swing glasbe

Zgodovina in zvrsti swing glasbe

Swing glasba je glasba polnega zvoka, vesele melodije in sinkopiranega ritma. Verjetno vsi najprej pomislimo na swing jazz. To je stil glasbe, ki izvira iz Amerike in je bila najbolj popularna v 30ih in 40ih letih prejšnjega stoletja. To zvrst glasbe glede na ritem v grobem delimo na mehkejšo (sweet) in tršo (hot) različico. Širše gledano pa se swing plese lahko pleše na rhythm&blues, zgodnji rokenrol, boogie, jump&jive, blues, jump blues, rockabilly, country swing, dixieland. Meni osebno je všeč plesati na različne zvrsti glasbe, na katere prilagamo način plesanja odvisno od strukture pesmi, tempa, ritma in melodije.

Časovnica razvoja swing glasbe

Začetek: ragtime

Ragtime (ime dobi po sinkopiranem ritmu) je začetna oblika jazz glasbe, ki se je razvila že konec devetnajstega stoletja in poln razcvet dožela okoli leta 1920. V letih popularnosti se je ta oblika glasbe pojavljala v različnih oblikah (2/4, 4/4, 3/4 taktih) in nosila nekaj različnih imen. Iz manjših rag zasedb glasbe so se v poznih dvajsetih letih razvili dobri ansambli, ki so se kasneje razvili v swing jazz zasedbe, ki so zaznamovale kasnejše obdobje. Takšne orkestre so imenovali tudi Dixieland, sestavljeni pa so bili iz manjše skupine inštrumentov, običajno so to trobenta, klarinet, klavir, trombon in bobni. V tem zgodnjem obdobju razvoja swing glasbe je bilo napisanih veliko pesmi, po katerih so nekateri plesi imeni tudi dobili svoje ime (npr. Grizzly Bear in Texas Tommie). V dvajsetih letih je bila zelo popularna glasba, na katero so lahko plesali ples imenovan charleston. Eden od izvajalec, ki so to obdobje zelo zaznamovali, je bil George Lewis, ki je deloval v mestu New Orleans.

 

George Lewis, glasbenik iz mesta New Orleans (vir: vir: http://www2.concordmusicgroup.com /artists/george-lewis/)

Jazz in dixieland

Začetki jazz-a segajo v dvajseta leta prejšnjega stoletja v afroameriške skupnosti v južnih ZDA. Na razvoj te glasbe so vplivali tako afriški kot evropski glasbeni vplivi. Glasbeno ime jazz ima širok pojem, saj se je razvijal skozi celo prejšnje stoletje in se še danes, v mislih pa imam (vsaj v delu, ki pomembno vpliva na razvoj plesne glasbe) predvsem začetne oblike, ki izvirajo iz mest kot je New Orleans in iz katerih se pozneja razvije swing.

 

vintage dixieland band
Originalni dixieland "jass" band (vir: http://www.odjb.com/VintagePhotoODJB.htm)

Pomembno vlogo je odigrala glasba, ki so jo izvajalci izvajali v mestu New Orleans, kjer je cvetela jazz scena, različni izvajalci pa so igrali na razni koncih v četrtih tega mesta, s to glasbo je morda najbolj povezana četrt okoli Basin Street. Tej glasbi se je reklo tudi Dixieland (beseda Dixie pomeni tudi južna ZDA, od tod ime). S tega obdobja sta še najbolj poznana komada "Basin street blues" in pa "When the saints go marching in".

 

Louis Armstrong in Billie Holiday
Louis Armstrong in Billie Holiday (vir: https://digitalcollections.nypl.org)

Jazz se je razvijal tudi naprej v dvajseta leta, v obdobje prohibicije v ZDA. Takrat so pričeli delovati dobro oznani glasbeniki kot so Louis Armstrong, Duke Ellington in Fletcher Henderson. Skupna lastnost vseh teh oblik jazza pa je nedvomno improvizacija, kar je tudi zelo pomembno pri vplivu na improvizacijo pri plesu.

Swing Jazz

Razvil se je v tridesetih letih medtem ko je vrhunec dosegel v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Swing jazz zasedbe so imele tudi 16 in več kosov inštumentov in so se imenovali kar orkestri. Glede stila igranja glasbe so se orkestri delili na tiste, ki so igrali hitro in divjo glasbo in na tiste, ki so igrali počasnejšo, bolj elegantno glasbo z manj inprovizacije. Značilno je tudi to, da so v tem obdobju iz teh orkestrov pričeli izstopati posamezni člani orkestra, saj so imeli možnost igrati solo.

 

Vintage Benny Goodmann photo
Jazz swing glasbenik Benny Goodman (vir: http://www.odjb.com/VintagePhotoODJB.htm)

Swing glasba je bila zelo povezana s plesom, in pogosto so orkestri igrali takšno glasbo, na katero se je dalo plesati. Zato lahko swingu rečemo tudi plesna glasba. Za to obdobje je značilno, da je pričelo prihajati do mešanja belskih in črnskih glasbenikov v orkestrih, kar je bilo v prejšnjem obdobju zaradi rasne segregacije v ZDA praktično nepredstavljivo. Ampak dobra glasba na srečo ne pozna meja. In tudi ples ne! V tistem obdobju so začeli množično poučevati plesne tečaje širom ZDA in po Evropi. To obdobje swinga so najbolj zaznamovali Glenn Miller, Duke Ellington, Benny Goodmann, Artie Shaw, Count Basie, ...

Jump Blues in Boogie Woogie

V 40ih letih se je pojavil in hitro postal zelo popularen nov slog glasbe, ki se je imenoval jump plues. Blues je imel vedno močan vpliv na jazz glasbo, zato je kmalu prišlo do mešanja obeh vplivov v eno. Za ta slog so značilni poskočni ritmi, pozitivni ambient in igriva besedila pesmi. Gonilo te glasbe so bili Cab Calloway, Louis Jordan, Wynonie Harris, Big Joe Turner in Louis Prima. Cab Calloway je redno nastopal vse do njegove smrti leta 1993 in je imel tudi pomembno vlogo pri ponovnem oživljanju swing glasbe v devetdesetih letih. Pomemben vpliv na razvoj te glasbe je imel tudi Lionel Hampton. Jump blues je bil izredno priljubljen v poznih 40ih in zgodnjih 50ih letih prejšnjega stoletja.

 

Cab Calloway, legendarni in zelo zabavni izvajalec swing in jump blues glasbe (vir: https://digitalcollections.nypl.org)

Jump Blues je imel neposredno povezavo z glasbo, ki se je imenovala boogie woogie. Ta zvrst glasbe je bila v 40ih letih prejšnjega stoletja zelo popularna. Je neka oblika blues glasbe, ki temelji na igranju klavirja. Priljubljena je predvsem pri plesalcih, saj hodi z roko v roki s plesom, imenovanim boogie. To zvrst so v svojo glasbo vključili tudi razni swing bandi iz tega obdobja. Boogie-woogie je imel velik vpliv na jump blues in rokenrol. Dokaz, kako popularna je ta glasba je to, da ni nikoli v resnici zamrla in se je do danes ohranila v glasbenem svetu. Iz obdobja zgodnjih 40ih let so najbolj znane sestre Andrews, ki so izvajale to glasbeno zvrst.

 

Western swing

Jazz glasba je pustila velik vpliv tudi na country glasbo. Izvajalec Bob Wills je ustanovil svojo western big band zasedbo in oblikovala se je zvrst glasbe, ki nosi ime western swing. Pri današjih country swing plesih se čuti velik vpliv iz obdobja western swinga. Western swing se je ločeno razvijal vse od tridesetih let naprej in šel nekako svojo pot. Pri tej glasbi so se s swingom pomešale zvrsti kot so polka, folk glasba, blues in dixieland. Posledično je imel tudi vpliv na rokenrol glasbo.

 

Bob Wills
Bob Wills, vodilni predstavnik western swing glasbe

Rokenrol

V petdesetih letih se je uveljavil rokenrol, ki se je razvil iz blues, rythm in blues, gospel in country glasbe. Začetna zvrst te glasbe se je imenovala Rockabilly. Igrati se je pričel z inštrumenti, kot sta klavir in saksofon, pozneje pa je vedno več veljave dobila kitara. Ritem je podoben kot pri Boogie Woogie glasbi iz tistega obdobja.

Rokenrol se je zelo razširil konec petdesetih let in v šestdesetih. Glavni izvajalci iz tega obdobja so bili Chuck Berry, Little Richard, Hank Williams, Fats Domino, Bill Haley, Big Joe Turner. Na to glasbo se je takrat plesalo Jitterbug, kot so se takrat imenovali plesi East coast swing in tudi Lindy Hop, ki se je še plesal, čepravj je potem kmalu zamrl, predvsem zato, ker se je spremenila glasba.

 

Bill Haley: rock'n'roll je tu! (vir: https://commons.wikimedia.org)

Neo swing, obujeni jump blues ter jazz swing

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je ponovno obudilo zanimanje za swing ples in glasbo, tudi za skoraj pozabljeni swing jazz. Pričetki obujanja segajo v osemdeseta leta, ko so nekateri tedaj popularni new punk bandi pričeli v svoj repertoar vključevati rokabili in jump-blues glasbo, pričeli pa so igrati tudi na inštrumente kot je saksofon. Tako je nastala oblika glasbe, ki je po ritmu bolj podobna rokenrolu ali jump blues glasbi, vsebuje pa inštrumente, ki so značilni za swing, na primer saksofon, zato daje tej glasbi neko posebno energijo. Najbolj znani orkestri s tega obdobja so Royal Crown Revue, ki so po morda najbolj zaslužni za obutiev swing scene, pa tudi Big Bad Voodoo Daddy, Cherry Poppin' Daddies, Jo Jackson, Lavay Smith, Steve Lucky in seveda nepogrešljivi The Brian Setzer Orchestra.

 

Indigo swing, band ki je pustil velik pečat v obdobju obujanja swinga (vir: http://www.last.fm/music/Indigo+Swing)

Pojavljati pa so se začeli manjši orkestri, ki izvajajo podobno glasbo, kot se je izvajala v mestu New Orleans. Ponovno se je pričel vračati duh rag glasbe, kar je zelo popestrilo glasbeno sceno. So pa vseskozi obstajali big band orkestri, ki v zadnjem obdobju lahko ponovno igrajo glasbo kot včasih - za plesalce, ki v njej uživajo.

Pri obuditvi te glasbe so veliko pripomogli plesalci, ki so ponovno odkrili swing ples in so iskali glasbo, na katero so lahko plesali. Po dolgih letih so se pojavili tudi plesni učitelji, ki so pričeli s poučevanjem swing tečajev in swing scena je bila ponovno obujena!

 

Swing glasbeni ogkester
Mora's Modern Rhythmists, zelo kvaliteten orkester, izvaja ragtime in swing glasbo (vir: http://www.flickr.com)

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.