Kristofz.com

ples charleston

CHARLESTON

Zgodovinski viri kažejo, da so se plesi, podobni charlestonu, plesali že stoletje in več pred zlatim obdobjem charlestona. Ko govorimo o zlatem obdobju charlestona imamo v mislih 20 leta prejšnjega stoletja. Takrat je postal ples charleston prepoznaven (in to po vsem svetu), v obdobju "ragtime jazz glasbe". Ta ples naj bi izumili oziroma se je izoblikoval iz prejšnjih različic, za to pa naj bi bili zaslužni predvsem Afroameričani. Nekateri viri trdijo, da naj bi charleston prvi plesali prav ljudje na otoku v bližini mesta Charleston v Južni Karolini. Nekateri pa pravijo, da izhaja iz zahodne Afrike.

plesanje v stilu collegate shag
Ples charleston, fotografija iz leta okoli 1925.

Charleston so verjetno začeli plesati že kmalu po prelomu stoletja (1900) na jugu ZDA. Nato se je ples počasi prebijal v ospredje preko raznih predstav, označevali pa so ga kot najhitrejši ples na svetu. Največjo prepoznavnost je ta ples dosegel na začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja. Ženske plesalke charlestona so imenovali “Flappers”, ker so mahale (ang. flap) z rokami in tako spominjale na ptičja krila.

Charleston je imel poleg plesne tudi močno uporniško vlogo, saj je ponazarjal upor nekaterim moralnim vrednotam tistega časa ter svobodo izražanja (tako plesnega kot drugače). Tudi danes ohranja svoje močne značilnosti, učenje plesa charleston pa je po mojem mnenju skoraj obvezno, saj ima velik vpliv na lindy hop. Charleston lahko plešemo solo ali v paru, ponuja pa veliko možnosti za improvizacijo.

Dostikrat sem imel priložnost učiti osnove plesa charleston na kaki prireditvi, kjer niso bili prisotni swing plesalci ampak ljudje, ki tega pesa še niso plesali. Vedno se je pokazalo, da jih večina pozna ples, če že ne osnovnih korakov pa vsaj nek občutek, kako naj bi plesanje tega plesa izgledalo. To kaže, kako popularen je ples nekoč bil in da ne bo nikoli utonil v pozabo. Prav je, da ga tudi swing plesalci negujemo in da se še naprej ohranja - ne le kot sestavni del lindy hopa (lindy charleston) ampak kot samostojni ples (20's charleston), ki ga lahko izvajamo solo ali v paru.

Nekaj posnetkov plesa Charleston

Stari posnetek mojstrov tega plesa

Plesalca Al Minny in Leon James, ki sta plesala v zlatem obdobju swinga in sta ta ples tudi zaznamovala, z veliko mero improvizacije ob upoštevanju osnovnih pravil pri plesu ter predvsem držanje ravnotežja izvajata ples charleston.

Charleston miks

Zanimiv prikaz plesov, ki so se plesali v obdobju pred razvojem swinga.

WR charleston

Na tem posnetku pa izvajamo eno cahrleston rutino na plesni vaji, posnetek je iz leta 2007. Seveda lahko charleston plešemo tudi v zaprti drži, le da moramo tam upoštevati določena pravila, da ne brcamo eden drugega.

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.