Kristofz.com

zgodovina swing plesa

Zgodovina in zvrsti swing plesa

Tako kot pri swing glasbi imamo tudi pri plesu veliko zvrsti, ki so se razvijale na različnih krajih ter v različnih časovnih obdobjih. Dandanes je zelo priljubljen ples lindy hop. Ob obuditvi tega plesa v devetdestih letih prejšnjega stoletja so mladi plesalci in novodobni učitelji črpali znanje od starejših plesalcev, ki so plesali swing v zlatem obdobju tega plesa. Med temi plesalci najdemo osebnosti, kot so Frankie Manning, Ray Hirsch, Jean Veloz, Norma Miller, pa nisem vseh naštel. Ti plesalci so dočakali lepo starost in tako omogočili mlajšim generacijam direkten prenos plesnega znanja.

 

Swing ples v dvorani Savoy

Plesalci pred legendarno dvorano Savoy v Harlemu, New York

Poleg lindy hopa pa obstaja tudi plaleta ostalih plesov. Dokaj priljubljen je ples, imenovan balboa. Tudi v tem primeru so starejši plesalci znanje prenesli na mlajše. Eden od teh legendarnih plesalcev je Maxie Dorf, ki je v zlatem obdobju tega plesa navduševal množice s predvsem plesanjem kombinacije balboe in swinga, tako imenovanega bal-swinga. Zanimivo je, da si pod imenom swing ples pri nas marsikdo najprej predstavlja ples, ki mu ljubkovalno rečemo six count swing. Pred leti je bil to namreč najbolj množično plesan ples pri nas. Po eni strani gre za poenostavljeno različico lindy hopa, čeprav gre za čisto samosvoj ples s svojimi značilnostmi. Priljubljen je predvsem pri plesalcih, ki radi plešejo na hitrejšo glasbo. Ne gre pa zanemariti ostalih plesov, ki so se plesali v prejšnjem stoletju in se ponekod plešejo tudi danes. Pomembno vlogo nedvomno igrata collegiate shag in pa charleston.

 

Poleg naštetih obstaja še vrsto drugih swing plesov. Naštel jih bom nekaj, ki jih sicer ne obvladam in jih tudi v okviru mojih swing tečajev ne učim. West coast swing se pleše na moderno, pop glasbo in kot tak še veliko obeta. Ta ples predstavlja vejo swinga, ki je šla svojo pot in se prilagajala glasbi in tako dobila neko mehkejšo obliko, ohranila je veliko figur, izgubila pa je tisti značilni "beat" in je mogoče bolj podobna plesanju salse. Blues je, kot že ime pove ples, ki se je naslonil na blues glasbo. Idealen je za plesalce, ki uživajo v počasni blues glasbi. Ples izgleda kot neka počasna oblika lindy hopa, mogoče spominja na tango po svoji izraznosti in povezanosti obeh plesalcev.

Seveda je tu še boogie, evropska različica swing plesa, ki jo radi plešejo predvsem energični plesalci, ki so jim všeč hitri boogie-woogie ritmi. Po mojem mnenju je za plesanje tega plesa potrebne največ energije. So pa po drugi strani nase zadnje čase pričeli opozarjati plesalci plesa laminu, to pa je prav tako počasnejši ples, ki pa se pleše nekako v istem slogu kot balboa, vsaj izgled je zelo podoben. Najraje se ga pleše na odlično počasnejšo glasbo iz 30tih let prejšnjega stoletja.

Nekaj pomembnejših oblik plesov iz swing plesne družine ter krajšo zgodovino na kratko predstavljam spodaj. Najpomembneje je, da se veliko teh plesov še danes pleše in sicer na vsakem koncu sveta nekoliko po svoje.

Časovnica razvoja swinga:

Začetki swing plesov

Prve vrste plesov, ki bi jih lahko imenovali swing plesi, se pojavijo na začetku dvajsetega stoletja, nekateri že nekoliko prej. Glavni nosilec te nove jazz plesne eksplozije je bilo črnsko prebivalstvo Amerike. Afroameričani so prišli v stik z evropskimi inštrumenti in pričeli ustvarjati novo glasbo, kmalu za tem pa so se pojavili tipični afroameriški plesi iz tega obdobja, kot je cakewalk. Pri tem je šlo za črnsko posnemanje belcev, pri plesu so bili oblečeni v okorna oblačila takratnega časa, nagrada za zmagovalca je bila torta. Od tod je ples dobil ime. Cakewalk je bil na začetku stoletja prava atrakcija, celo angleški kralj je bojda zahteval zase inštrukcije tega plesa.

 

Ples imenovan cakewalk
plesanje cake walk-a (vir:http://xroads.virginia.edu/~1930s/RADIO/amos/why/why.html)

V tem obdobju se pojavi tudi veliko novih preprostih plesov, ki nosijo zanimiva imena. Ti plesi so bili turkey trot, bunny hug, grizzly bear (na spodnji sliki), kangaroo dip, chicken scratch, texas tommy. Veliko teh plesov se je plesalo na točno določene plesne komade, ki so nosili enako ime. Zadnjega, texas tommie oziroma apache imajo nekateri za prvi swing ples. Vpeljuje namreč novost, plesalca se prvič ločita in zaprte v odprto držo, temu se pravi tudi ''break away''. Glasbeni izvajalci so navdih iskali v teh plesih, saj so ime plesa ali pa način plesanja vključili v svoje verze. Zgodovina teh plesov ni najbolj poznana, imajo pa vsi velik vpliv na kasnejše variante swing plesov. Bili so namreč v tem zgodnjem obdobju prava atrakcija, hiti tistega časa.

 

Ples grizzly bear
ples grizzly bear (vir: http://jcfancenter.tripod.com/dreams/ragtime_and_dance.htm)

Dvajseta leta ter Charleston

Prišla so divja dvajseta leta in v njih se je zelo uveljavil ples, imenovan charleston. Nekateri ta ples ne uvrščajo med swing plese, ima pa velik vpliv na swing plese, jim je na nek način soroden in se ga še danes pleše, zato bi ga bilo škoda izpustiti. Do danes je preživel verjetno zato, ker se lahko pleše v paru ali pa ne. In seveda skoraj vsakdo še danes hitro ve, na kaj mislimo, ko se omeni charleston. Ples je poln energije in je tudi zelo zabaven. Je zaščitna znamka dvajsetih let prejšnjega stoletja.

 

Charleston ples v ZDA
ples charleston (vir: https://blogs.loc.gov/picturethis/2017/02/dance-moves-in-d-c-and-beyond/)

Iz obdobja do 1920 izhaja tudi ples black bottom, ki je v dvajsetih letih dosegel veliko popularnost. Tudi ta ples se, podobno kot charleston, v osnovi pleše solo. Iz tega plesa črpa ter ga proti koncu dvajsetih zamenja vedno bolj popularni lindy hop. V tem obdobju je bila prisotna tudi blues glasba. Ta kultura plesa pa se iz afriško-ameriške skupnosti ni razširila na ''belo'' ameriko, zato tudi ni dosegia tolikšne popularnosti. Ob obujanju swing plesov v devetdesetih letih pa so se plesalci pričeli ozirati tudi po blues plesih. Počasno plesanje na počasno in čustveno blues, ritm blues in jazz glasbo je ponovno postalo popularno. Za to zvrst plesa je značilen intimni način plesanja in zelo velika stopnja plesnega izražanja.

 

ples black bottom
black bottom (vir: http://idliketocallyourattentionto.blogspot.com)

Collegiate Shag

Collegiate shag je postal naenkrat zelo popularen med mladino v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Namen tega plesa je verjetno bil plesati noro in divje, se pravi čisto nasprotje plesanja kakšnega uglajenega plese, kot je valček. Plesni zgodovinarji navajajo, da je ime dobil po mlajših plesalcih (ki so obiskovali šole - ang. college), pri katerih je bil takrat izjemno priljubljen. Lahko pa se ga pleše tudi bolj umirjeno, kot ga je kasneje učil legendarni Arthur Murray v svojih plesnih šolah. Gre v svoji osnovi za 6-dobni ples in ima veliko sorodnosti z east coast swingom. Danes sicer ne dosega tolikšne popularnosti kot npr. lindy hop, se je pa v preteklih nekaj letih prebil na vse pomembnejše swing festivale po svetu, zahvaljujoč mnogim plesnim entuziastom n učiteljem tega plesa.

 

ples collegiate shag
collegiate shag (vir:http://jassdancer.blogspot.com/2009/03/collegiate-shag.html)

Lindy Hop

Lindy hop se pojavi v poznih dvajsetih letih, v tridesetih pa že doseže veliko popularnost. Je eden najbolj dovršenih plesov naspoh, pleše pa se ga lahko tako elegantno na počasnejšo glasbo kot energično, ko se tempo glasbe dvigne. Ima torej veliko možnost prilagajanjem raznorazni glasbi, ki ima pravi ritem. Za doseganje teh raznih variant je seveda potrebno dobro znanje obeh soplesalcev. Za razliko od nekaterih drugih swing plesov iz tistega obdobja je lindy hop ples, pri katerem je pesna energija usmerjena predvsem v raztezanje, podobno kot elastika, na ta način pridemo do fugure, kot je swing out, ki je na nek način vrhunec tega plesa in zaščitni znak swinga nasploh.

 

lindy hop
lindy hop (vir: http://jacquioakley.com/lindy-hop)

Svoj čas so lindy hop poznali tudi pod imenom jitterbug, ali pa tudi preprosto swing. Obe poimenovanji pa sta se kasneje vse bolj navezovali na east coast swing. Lindy hop se je namreč največ plesal na swing jazz glasbo, zato je bil tudi najbolj popularen v tridesetih in v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. V petdesetih letih štafeto prevzame east coast swing oziroma boogie woogie. V času obujanja swinga v devetdesetih letih pa lindy hop plesalci ponovno pričeli plesati in širiti po svetu, zato je lindy hop dandanes najbolj množično plesan swing ples. Ples je znan tudi po značilnih "aerials", se pravi skokih in podobno, kar vidimo predvsem pri plesu stalnih partnerjev v tekmovanjih tega plesa, bolj kot pa tedensko na plesiščih.

Balboa in Bal-swing

Za razliko od nekaterih bolj poskočnih in razgibanih plesov pa se je v tridesetih letih razvil ples imenovan balboa. Ta ples se je nekako razvijal ločeno od ostalih, saj je tudi nastal na drugem koncu, v Kaliforniji. Imenovan je po otoku Balboa, ki je bilo priljubljeno letovišče. Pri tem plesu partnerja plešeta v romantičnem objemu, za ples pa so še najbolj primerni srednje hitri do hitri tempi glasbe. Balboa ima dve glavni obliki, in sicer se lahko vedno pleše v zaprti drži (balboa), lahko pa se plesalci med plesom tudi odprejo ter izvajajo razne obrate, podobno kot v drugih swing plesih (bal swing). Danes je bal swing zelo popularen med swing plesalci, običajno sta glavni dve zvrsti na delavnicah po svetu ravno Lindy in Balboa.

 

ples balboa
Steve in Heidi plešeta balboo (vir: Life Magazine photographs of lindy hoppers)

East coast swing

V štiridesetih letih je nastal nov ples imenovan East coast swing. Ta 6-dobni ples črpa figure iz drugih swing plesov, predvsem iz lindy hopa. Čeprav imata lindy hop in east coast swing veliko sorodnega in so v zgodovini tudi marsikdaj zamenjevali enega z drugim pa se sam način plesanja v osnovi dokaj razlikuje. Svojo veliko popularnost je ples dosegel v petdesetih letih, ko se je imenoval kar rokenrol in se je tudi plesal na to novo zvrst glasbe. V tistem obdobju je bil zelo popularen, saj je zelo preprost, zanimiv in se ga je možno hitro naučiti. East coast danes po svetu ni tako popularen, kot je bil, še vedno pa se ga pleše in se tako razvija. Predvsem je primeren za ples v obliki, kot ga plešemo pri nas, torej brez trojnih korakov, in to na hitrejšo in hitro glasbo. Pravimo mu tudi "6-count" swing.

 

east coast
Sajles Šinkovec in soplesaka izvajata east coast swing, leto 2008 (vir: lastni foto arhiv)

West coast swing

Podobno zgodovino ima West coast swing. Tudi ta ples se je razvil iz lindy hopa, vendar pa se je razvijal v drugo smer. Vseskozi je bil popularen tako med plesalci swing scene kot tudi na country sceni. V sedemdestih letih je ponovno pridobil na popularnosti in je danes prisoten med mladimi in živi ter se razvija na raznih koncih sveta. Pri tem plesu je pomembno dejstvo, da se v glavnem pleše na moderno popolarno glasbo in se ne navezuje le na določeno zvrst glasbe, ki se je igrala v nekem obdobju v zgodovini. To daje temu plesu določeno prednost.

Boogie-woogie

Za ples z imenom boogie oziroma boogie-woogie je značilno, da se je razvil ob nastanku rock&roll glasbe. Njegova osnova je east coast swing in sicer six count footwork. Kot ste že uganili, gre za hiter ples, najbolj znan je po zelo hitrem in spektakularnem premikanju nog obeh plesalcev. V ples se lahko vkomponira razne figue, ki jih sicer najdemo v east coast swingu in v lindy hop-u. Ne smemo zamenjevati boogie plesa z rock'n'roll plesom, slednji se je uveljevil predvsem v tekmovalnem smislu in njegovo gibanje je usmerjeno navzgor s kick-step koraki, mendtem ko pri boogie-ju temu ni tako. Glasba z imenom boogie woogie se je sicer pojavila že pred rock'n'roll glasbo in ima kar lepo zgodovino, je pa ples boogie woogie pravi razvoj doživel v Evropi v petdesetih letih. Zato gre na nek način za evropski swing ples.

Ostali plesi

Z razvojem glasbe skozi zgodovino (jazz, swing, bop, rock 'n' roll, rhythm in blues, disco, blues, country) se je iz plesov, kot so lindy hop, east coast, west coast, charleston, shag, ali pa čisto vzporedno z njimi, razvilo veliko različnih plesnih oblik. Družina družabnih swing plesov je torej zelo velika. Poleg zgoraj naštetih obstajajo tudi drugi swing plesi, ki pa jih tu nisem predstavil. Nekaj takšnih je Houston push, Dallas whip, Carolina shag, imperial swing, St. Louis shag, cajun swing, laminu, blues...

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.