Kristofz.com

ples east coast swing

EAST COAST (6-count) SWING

Večinsko mnenje plesnih zgodovinarjev je, da se je tako imenovani "six count", po svetu bolj znan kot east coast swing, razvil kot logična poenostavitev lindy hopa zaradi poenostvitev plesa in sprememb v glasbi. East coast swing, ki se mu je dejansko reklo tudi lindy ali swing ali jitterbug, se je hitro ‘prijel’ med plesalci tistega časa. Osnovni korak je 6-taktni in sicer "počasi-počasi-hitro-hitro", v samo plesanje pa je vključenih tudi veliko 8-count korakov. Ti izvirajo iz lindy hopu-a, charlestona ali kar tako. Obstaja pa tudi teorija, ki pravi, da je ta ples obstajal že prej, saj je v nekaterih delih podoben plesom kot je na primer collegiate shag. Ta je prav tako uveljavljen kot 6-taktni ples, torej se je taka oblika plesa plesala že v 30tih letih prejšnjega stoletja.

 

Plesanje east coast swinga v kavarni SEM
Moja malenkost in Petra med izvajanjem east coast swinga, kavarna SEM, leto 2010 (foto: Jaka M., lastna foto zbirka).

Ta ples je zelo enostaven za učenje in plesalci ga lahko najhitreje obvladajo, kar je tudi glavni razlog za njegov hitri vzpon. Zato jaz pričnem svoje plesne tečaje tudi s tem plesom. Vse osnove plesa se lahko prikažejo na enostavnejši način, kot da bi se jih učili v bolj komplicirano obliki oz. 8-count lindy hopu. To pomeni, da lahko novi plesalci pričnejo uživati v plesu že po nekaj vajah six count swinga in takoj pričnejo z improvizacijo in svojim telesnim izražanjem.

Ker se je ples na začetku imenoval kar lindy ali jitterbug (kot je bilo ime takrat zelo popularanemu lindy hopou) je veliko plesalcev prevzelo ta ples, ne da bi vedeli za razliko. V štiridesetih letih pač niso poznali interneta. Ples sam je idealen sploh za plesanje na glasbo poznih 40-tih in 50-tih let. V kasnejših letih se je ples preimenoval preprosto v "swing", danes pa tej zvrsti pravimo pri nas kar six count. Prilagodljivost na različne glasbene sloge je pomagala plesu, da je preživel do današnjih dni brez dolgih vmesnih prekinitev. Ena različica tega plesa se imenuje celo "elektro swing", ki ga velikokrat učijo v plesnih šolah kot osnovo.

 

Igor Dobnikar izvaja figuro Bowlegs
Plesalec east coast swinga Igor Dobnikar izvaja solo akcijo (Vir: foto Ziggy; https://fotoziggy.wordpress.com/)

V Slovenijo je ta ples pred leti pripeljal Sajles Šinkovec, ki ga je začel učiti v Ljubljani, redno pa se je ta ples plesal ob torkih na norih swing žurih v gradu na Kodeljevem. Pri Sajlesu sem se tega plesa tudi sam učil. Zaradi svoje enostavnosti ga hitro dokaj dobro obvladamo ponuja pa nešteto možnosti improvizacije. Pleše se lahko prav na vse vrste glasbe saj lahko osnovni korak plešemo na "single", "double" ali pa "triple" osnovi (to pomeni enojni, dvojni ali pa trojni osnovni korak) in se s tem prilagajamo različnim tempom glasbe.

Meni osebno se zdi najbolj primeren za plesanje na hitrejšo swing glasbo, boogie woogie in rokenrol. Roko na srce pa ta ples ni nič drugega kot prilagojeni lindy hop na hitrejši glasbeni slog, swing ples je namreč živa oblika plesa, ki se spreminja glede na glasbene stile in tudi glede na druge plesne vplive, ki na swing ples vplivajo. Improvizacija je drugo ime swing plesa. :)

Nekaj posnetkov EC six count swinga

6 count - Stomp Stomp

Na tem posnetku s prijatelji plešemo koreografijo plesa six count swing na srednji tempo glasbe. Vidi se, kako lahko je v osnovni korak vstavljati raznorazne figure. Seveda se lahko pleše tudi na hitrejši tempo, plesalca pa lahko plešeta v odprti ali pa zaprti drži. Učim predvsem tako imenovano "street version" plesa, ki je bolj sproščena in zabavna.

Počasnejši (triple time) ECS

Primer počasnejšega plesa 6-count swinga, kjer uporabljamo v osnovnem koraku trojne korake (triple step po angleško), kar je bolj primerno za plesanje počasnejših ritmov.

Primer družabnega plesanja ECS

Na tem posnetku iz SEM-a plesalci izvajajo ECS. Dobra stran je, da se ga lahko pleše na manjšem prostoru v odprti ali zaprti drži. Občasno organiziram swing plese v SEM-u, prijavite se na mejling listo in izvedeli boste, kdaj bo naslednji.

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.