Kristofz.com

ples collegiate shag

COLLEGIATE SHAG

Collegiate (imenovan po študentih – angleški izraz za visoko šolo je "college") Shag je bil zelo popularen v tridesetih letih prejšnjega stoletja. To je hitri ples, kjer je energija telesa bistveno močnejša kot pri na primer lindy hop-u. Gibanje nog je vsaj na videz usmerjeno navzgor, kar mu daje zelo dinamičen videz. Prvotno so ga plesali na ragtime glasbo, kasneje pa se je prilagodil swing glasbi.

 

Tipični izgled plesanja chag-a v stranski oz.
Tipični izgled plesanja chag-a v stranski oz. "cuddle" drži" (vir: http://jassdancer.blogspot.si)

Čeprav je zgodovina tega plesa manj raziskana, je splošno mnenje, da ima collegiate shag poreklo v južnem delu Amerike (New Orleans) in je bil včasih znan po imenu “Flea Hop”. Med študenti je potekalo v tistem času 30tih let veliko tekmovanj, kjer se je plesalo ta ples. Tem tekmovanjem se je reklo “Shag Division.” Arthur Murray, priznani učitelj plesa iz tistega časa je na svojih plesnih tečajih učil svojo, bolj elegantno in umirjeno verzijo tega plesa in ne originalnega iz tridesetih let, kot so ga plesali študentje. Najprej se je ples imenoval “Flea Hop” (New Jersey) in “Sugar Foot” (Severna Karolina), Shag so mu rekli le globoko na jugu. Sicer danes na jugu ZDA pod imenom Shag poznajo čisto drugačen ples.

 

Dandanes se collegiate shag ponovno oživlja. Po Evropi se poraja vedno več shag dogodkov in delavnic, pogosto v kombinaciji s plesom balboa, ki je shagu soroden ples in se pleše na podobno glasbo. Obstaja sicer dober razlog, zakaj so ljudje v ZDA v preteklosti namesto tega plesa raje pričeli plesati swing oz. lindy hop. Preprosto je za plesanje shaga potrebno več energije. Pa tudi glasba se je spremenila, saj ima shag rad hitre siwng ritme. Ob pravilnim znanjem in tehniki, ki jo poučujem na tečajih, pa se da lepo plesati, ne da bi bili hitro ob sapo. :)

 

plesanje v stilu collegate shag
Iz sike je razvidno, da je ples kar poskočen (Vir: flickr)

V osnovi gre za plesno obliko “počasi-počasi-hitro-hitro,” podobno kot pri 6-count EC swingu, le da je ponavadi gibanje hitrejše - že zato ker poskakujemo. Tej 6-count obliki plesanja se reče double oziroma collegiate shag. Poleg tega poznamo tudi single shag (osnovni korak traja 4 dobe) ter triple shag (osnovni korak obsega 8 dob). Po mojem mnenju je največji čar tega plesa to, da lahko vse skupaj kombiniramo in tako postane res zanimiv ples, predvsem z vidika improvizacije, kjer so možnosti praktično neomejene. Plesalca se največkrat držita skupaj v zaprti drži, sem pa tja pa preideta tudi v odprto držo. Zgornji del telesa je dokaj pri miru, noge pa se hitro premikajo, kar daje plesu značilni izgled.

Nekaj posnetkov plesa Collegiate Shag

Collegiate Shag miks

Zanimiv miks raznoraznih posnetkov - z nogami lahko izvajamo veliko variacij. Pozorni bodite tudi na uporniški izgled, ki ga dosežemo tako, da plesalca eno roko držita dvignjeno visoko v zrak. To je zelo značilen videz pri plesu tega plesa, ni pa obvezno.

Tekmovanje v Collegiate Shag-u

Ponetki s tekmovanj so vedno zanimivi ker lahko vidimo, kako vsak par pleše ta ples malo drugače. Za vse pa je značilna neka igrivost. Poanta tega tekmovanja, sploh zadnjega dela ko plešejo vsi na plesišču pa je: Shag je zakon!!!

Starejši posnetek družabnega plesa iz tridesetih

Na tem posnetku vidimo nekaj legendarsnih plesalcev iz zlatega obdobja, ki izvajajo swing, balboo in tudi shag. Gre za znani posnetek, imenovan kar "Vienna beach clip" Gre za plesanje jitterbuga v pravem pomenu besede!

 

Oglejte si še ostale podstrani:

 

Kontakt: kristof.swing@gmail.com

Avtorske pravice © 2009 - 2023 Kristofz.com. Vse pravice pridržane.